Štrbački buk i Martin Brod

11.5. 2024. jednodnevni izlet u Martin Brod, degustacija, Štrbački buk i Bihać. Oaza zelenila, šum rijeke, odlične hrane, šetnja, za sve one koji vole prirodu.

Polazak iz Zadra u 5.30. Lagana vožnja prema Bosni i Hercegovini.

Posjetit ćemo Martin Brod. Svako mjesto ima svoju priču, legendu pa tako i Martin Brod. Priča o djevojci Marti koja se preko Une zaljubila u momka koji nije bio po želji njenih roditelja. Jednog dana u pokasno doba krenula je put Une, okliznula se na skliskoj unskoj sedri, a na površini smaragdne vode samo se za kratko zadržala plava djevojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga mještani zovu, prozvaše Martin Brod. Upravo tu se nalazi najveći unski slap i vodopad, gdje se preko bigrene prečage visoke 54 metra, na odsjeku od 100 metara,  prelivaju 63 kubna metra vode u sekundi.

Posjetit ćemo seosko domaćinstvo i tamo nas čeka degustacija, uštipaka, džema, domaći sok, kava, a nakon toga idemo posjetiti martinbrodske slapove. Smjestio se na mjestu gdje se spajaju Unac i Una. Nekoć je to mjesto bilo poznato po vodenicama za mljevenje žita. Vodna bogatstva nacionalnog parka koji čine rijeke Una, Unac i rječica Krka, kao i njihovi kanjoni te sedrene barijere, vodopadi i slapovi idealna su kulisa za uživanje u prirodi. Dolina Unca sa zanimljivim, razigranim tokom toliko je lijepa da se ušće Unca u Unu često naziva i Dolinom bogova. Uz pratnju i priču našeg lokalnog vodiča, čut ćemo razne zanimljivosti, kako se nekad živjelo na ovim prostorima.

Nakon razgleda Martin Broda i slapova, nastavljamo posjet Štrbačkom buku. Uz martinbrodske vodopade smatra se jednim od najljepših dijelova Nacionalnog parka. Oko Štrbačkog buka napravljena je šetnica dužine 400 metara da bi posjetitelji imali jednostavniji pristup pogledu i fotografiranju. NACIONALNi PARK UNA je prvi nacionalni park u Federaciji BiH, proglašen 2008. godine. To je prostor porječja Une od Bihaća južnije uz granicu sa Hrvatskom.
Posjetit ćemo lokalitet uz ŠTRBAČKI BUK, 24 m visoki slap, po mnogima je najljepši slap na Uni, čiju ljepotu podjednako dijele BiH i Hrvatska, a do kojega nas vodi uređena drvena staza i nekoliko vidikovaca i sjenica. Posjet Štrbačkom buku organiziran je lokalnim prijevozom od mjesta Orašac do samog izletišta.

Nakon degustacije, Martin Broda i Štrbačkog buka, nastavljamo za Bihać. Bihać je šarmantni mali gradić smješten na obalama rijeke Une. Ako nekoga u Bihaću upitate šta biste na ovom području izdvojili na prvo mjesto po značaju i ljepoti, odgovor će biti – Una. Rijeka Una se tretira kao član porodice. Legenda o nastanku imena rijeke seže u rimsko doba, kada je neki legionar vidjevši po prvi put blještave vode rijeke , uskliknuo “Una, solo una” (jedna i jedina), sugerirajući da nikada u svom životu nije vidio ništa tako lijepo poput ove rijeke. Džamija Fathija, bihaćki sarkofag, stećci na trgu, rijeka Una koja protječe gradom svakom putniku namjerniku ulijeva smiraj.

Slobodno vrijeme za ručak u Bihaću.

Polazak iz Bihaća oko 18.00.

Cijena: 60,00€

Cijena uključuje: vožnju autobusom, voditela putovanja, degustaciju na seoskom domaćinstvu, ulaznicu za Štrbački buk i Martin Brod, lokalni autobus iz Orašca, lokalnog vodiča, putarinu i PDV.

Cijena ne uključuje: sve ono što nije navedeno

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.