Mostar i Blagaj

Polazak iz Zadra 25.5.2024. u  05. 30. Mostar –  Vrelo Bune – Tekija Blagaj.

Lagana vožnja prema BIH.

U jutarnjim satima dolazak u Blagaj, mjesto koje je oaza mira i prirodne harmonije. Priča lokalnog vodiča će nam dočarati što je Blagaj predstavljao u povijesti, život i običaji onoga doba. Nekada je Blagaj bio središte zanimanja turskih vezira, austrougarskih oficira, rimskih plemića i svih onih željnih izvorske svježine i netaknute prirode. Kažu da je tadašnji turski sultan bio oduševljen prirodnom ljepotom vrela Bune te je naredio da se na tom mjestu sazida tekija. Tekija u Blagaju na vrelu Bune je još uvijek jedno od najmističnijih mjesta u Bosni i Hercegovini i predstavlja izvor islamske duhovnosti.

Smještena je na desnoj obali rijeke, na prelijepom položaju. Tekija je kuća derviša iz XVI stoljeća i izgleda kao da lebdi između stijene i vode; stoljećima to je mjesto molitve i meditacije. Unutar objekta nalaze se sobe za učenje, za molitvu, “musafi rhana” (soba za goste ili putnike u prolazu), kuhinja i hamam. U blizini Tekije nalazi se prostorija (turbe), koja čuva spomen na derviše Sari-Saltuka i Ačik-pašu. Tekija, otvorena je za posjetitelje tokom cijele godine i jedan je od najistaknutijih primjera sakralno-rezidencijalne islamske kulture Bosne i Hercegovine. Blagaj sa svojim predivnim pejzažom i spektakularnim izvorom rijeke Bune, simbol je prošlih vremena. Tekija u Blagaju je ostala jedno od najtajanstvenijih mjesta. Slobodno vrijeme za šetnju, razgled, kavu.

Nakon Blagaja nastavljamo za Mostar koji je udaljen oko 12 kilometara. Razgled grada s lokalnim vodičem.

Doživimo predivan grad na rijeci Neretvi. Neka nas lokalni vodič upozna s gradom, starim mostom pod zaštitom UNESCO-a, tu je Karađozbegova džamija, Gazi Husref begova džamija, franjevačka crkva s najvišim zvonikom u Bosni i Hercegovini, Koški Mehmed pašina džamija, Turska kuća, povijesna četvrt grada s nizom sadržaja iz bogate povijesti grada.

Stari most je izgrađen je 1566. godine po nalogu sultan Sulejmana sa jednostavnim ciljem, da spoji dvije strane i da zamijeni drveni most na lancima.

I sam oblik mosta ima svoju priču. Posmatrajući njegov odraz u Neretvi, uočava se krug. On predstavlja život. Na obje strane mosta se nalaze kamene kule. One još više ističu ljepotu mosta.

Na zapadnoj strani je Halebija. Nekada se na nižim katovima nalazio zatvor, a na višim čuvari. Korištena je kao i osmatračnica. Nakon razgleda grada uz pratnju lokalnog vodiča, slobodno vrijeme za ručak, šetnju i istraživanje grada.

Otprilke oko 17.00 povratak za Zadar.

Dolazak u Zadar se očekuje u večernjim satima.

Cijena 80,00€ po osobi.

Cijena uključuje: Prijevoz turističkim autobusom, voditelja putovanja, lokalnog vodiča u Mostaru i Blagaju, razgledavanja prema programu, osnovno osiguranje putnika, ulaznicu za tekiju u Blagaju, putarinu, pdv.

Cijena ne uključuje: ulaznice za kulturno povijesne spomenike i muzeje, fakultativne troškove te sve ono što nije navedeno.

Prijave se primaju do 15.5.2025: [email protected] , mob. 098 18 321 89

Za ulazak u BIH je dovoljna osobna iskaznica.

Djeca su uvijek dobrodošla i imaju popust.

Minimalan broj putnika: 35

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.