Foto safari Hutovo blato i Počitelj

11.5.2024. jednodnevni izlet Hutovo blato i Počitelj. Posjet parku prirode Hutovo blato, vožnja lađama, a Hutovo blato je i ptičji rezervat. Posjet Počitelju, grad na kamenu, grad u kamenu.

Polazak u 7.00 s dogovorenog mjesta. Lagana vožnja uz povremena zaustavljanja prema Hercegovini.

Dolazak na Hutovo blato se očekuje oko 11.00. Vožnja lađama kroz močvaru dok se čuju cvrkuti ptica, a mi lagano plovimo prirodnim ambijentom. Na prostoru Hutovog blata ima više od 600 biljnih vrsta. Od vodene vegetacije su najzastupljeniji lopoči, trska i šaš. Zbog utjecaja vode, Hutovo blato predstavlja idealne uvjete za bogatstvo ptičje populacije. Čaplje, prepelice, ždralovi, jarebice, divlje patke kao i razne vrste riba su našle utočište u Hutovom blatu. Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Zbog izuzetnog značaja i ljepote Hutovo blato je proglašeno Parkom prirode 1995. godine. Priroda, cvrkut ptica, kreket žaba, šaš i naša vožnja traje oko sat i petnaest minuta. Najljepša močvara u BIH sa sedam jezera i rijekom koja teče u oba smjera.

Nakon vožnje lađama i safarija, odlazimo na ručak. Mesni ili riblji menu. U ponudi je teleća peka, miješano meso sa roštilja, pastrva ili šaran, domaći uštipci, kajmak, salata, a putnici se mogu odlučiti za mesni ili riblji meni pri rezervaciji. Slobodno vrijeme za šetnju i uživanje u prirodi.

Nakon vožnje lađama i naše safari avanture, idemo za Počitelj. Kameni grad je spoj Mediterana i Orijenta. Povijesni gradić Počitelj izgrađen je ispod utvrde koja čuva grad i kontrolira put niz Neretvu od 14. stoljeća. Utvrda je u to doba služila kao obrana od Turaka i imala je iznimnu stratešku vrijednost za tadašnju Bosnu. Tada kršćanski grad, punih se pet godina branio od turske sile, a kada je utvrda ipak pala, čak 450 godina su bili pod turskom vlašću. Džamije, mektebi, imareti, medresa, banja, han i sahat-kula, sve je to ostalo u nasljeđe i spomen nekadašnjeg turskog carstva u Hercegovini.

Džamija dominira cijelim Počiteljem. Često se naziva i Hadži Alijina džamija, a jedna je od najvažnijih spomenika nastalim u doba Turske vladavine. Same kuće u Počitelju oduševljavaju kombinacijom sredozemne i islamske arhitekture, cijeli grad je sagrađen od kamena u kombinaciji s kaldrmanim ulicama. Ovaj grad je preživio sve što je mogao od svog osnutka: Turke i Austro-Ugare i sva kraljevstva i države na ovim prostorima. Danas u Počitelju žive uglavnom stariji stanovnici, koji su većinom potomci prvih stanovnika ovog srednjovjekovnog grada, a među njima su i potomci porodice Dizdar koja je prije pet stoljeća zasnovana unutar njegovih zidina, čiji su preci bili zapovjednici grada.

Štandovi sa suvenirima, rukotvorinama, bakice i tete koje prodaju voće, razne likere, sokove, daju ovom gradiću u kamenu posebnu čar. Dok se penjete počiteljskim kaldrmama, vraćate se u prošla vremena, u vrijeme dok su se njegovi stanovnici branili od Turaka. Počitelj, grad na kamenu i u kamenu.

Slobodno vrijeme za razgled ovog kamenog gradića.

Nastavak puta prema Zadru uz povremena zaustavljanja.

Dolazak u Zadar se očekuje u večernjim satima.

Djeca su uvijek dobrodošla i imaju popust.

Cijena: 90,00€ po osobi.

Cijena uključuje: vožnju autobusom turističke klase, voditelja putovanja, vožnju lađama, ručak (mesni/peka ili roštilj ili riblji menu, uštipci, kajmak, salata, palačinke), pdv, putarinu, osiguranje putnika, razgled prema programu

Cijena ne uključuje: piće, osobne narudžbe

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.