Dubrovnik i Ston

18.05.2024. jednodnevni izlet Dubrovnik i Ston. Ston, gradić zidina i utvrda na poluotoku Pelješcu, posjet solani, film, prezentacija.

Polazak iz Zadra u 03.30.  Lagana vožnja prema Dubrovniku uz povremena zaustavljanja.

Dolazak u Dubrovnik oko 8.30. Dubrovnik nazivaju biserom hrvatskog Jadrana, grad podno Srđa, nekadašnja Ragusa. Grad privlači svojom spomeničkom baštinom pod zaštitom UNESCO-a. Dubrovnik je grad prepun znamentosti. Njegove zidine su jedne od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi  i protežu se na 1940 metara duljine, a uključuje pet tvrđava te 16 kula i bastiona. Za posjetiti gradske zidine su dostupna 3 ulaza: kod crkvice sv. Luke na istoku, kod crkve sv. Spasa neposredno po ulasku u staru gradsku jezgru s Pila i kod Pomorskog muzeja – tvrđave sv. Ivan.
Prošetati Stradunom koji je omiljeno šetalište i mjesto je odvijanja najvažnijih događanja. Kad se ugodno smjestite u neki od dubrovačkih kafića, restorana na Stradunu, možete uživati u ambijentu starog grada. Slobodno vrijeme u Dubrovniku za vlastita istraživanja. Možete posjetiti crkvu Svetog Vlahe koji je zaštitinik grada. Crkva je smještena u staroj jezgri, a nedaleko se nalazi Orlandov stup. U koliko želite otići do brda Srđ odakle se pruća pogled na grad, najlakše je doći gradskom žičarom. Dubrovnik je kroz povijest mijenjao razne vladare.
Od grada Raguse kojeg su osnovale izbjeglice, od Bizantinaca, Mlečana, ugarske vladavine, trgovinskih veza s istokom, pada Republike, vladavine Napoleona, šetnja Dubrovnikom je šetnja kroz povijest. U Dubrovniku se snimala serija “Igre prijestolja na Pilama, zidinama, Lovrijencu, Minčeti.

Nedaleko od Dubrovnika se nalazi otok Lokrum. Otok Lokrum prvi put se spominje 1023. godine kao mjesto utemeljenja benediktinske opatije i samostana. Prema legendi je na Lokrumu spas od brodoloma našao Richard I. Lavljeg Srca, vraćajući se 1192. godine s križarskog pohoda iz Palestine. Zavjet po kojemu će, ako se spasi, izgraditi crkvu na mjestu spasenja, djelomično je ispunio. Spasio se iskrcavši se na Lokrumu, ali je na molbu Dubrovčana pristao da crkva bude sagrađena u samom Gradu.
Lokrum je rezervat šumske vegetacije. Brodić vozi iz starog grada na Lokrum.

U Dubrovniku ostajemo do 12.30., a nakon Dubrovnika idemo u Ston. 

Na samom početku poluotoka, smješteno je malo bajkovito mjesto, Mali Ston koji je zajedno sa Stonom povezan najduže očuvanim kamenim zidom u Europi, čija je dužina 5,5 km.
Malostonski zaljev je poznat po uzgoju školjaka, posebno kamenica i daganja. Za Ston možemo reći i da je grad soli, a u pogonu je najaktivnija stara solana u svijetu. Solana je ostala vjerna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje koji se nije promijenio još od antičkih vremena. Vožnja Pelješcom, pogledom na predivnu prirodu, vinograde, vijugavu cestu, na kilometre loze i maslina, a sam uzgoj, tradicija, potvrđuje ljubav prema grožđu, vinu i maslinovom ulju.
Slobodno vrijeme za ručak, a nakon toga u Stonu ćemo posjetiti solanu koja je muzej na otvorenom, pogledati prezentaciju uz  stručno vođenje i gdje ćemo pogledati film o berbi soli. Stonska sol je sol bez aditiva i nema rok trajanja. Stonska sol je u vrijeme Dubrovačke Republike bila važan izvor prihoda. Godišnje su od prodaje soli zarađivali 15 900 dukata, a od cijelog gospodarstva Stona i okolice su zarađivali 1830 dukata.

Nakon prezentacije, slobodno vrijeme za šetnju Stonom, a tko želi može se popeti na stonske zidine.

U Stonu ostajemo do 17.20. Kretanje za Zadar uz povremena zaustavljanja.

Dolazak u Zadar se očekuje u večernjim satima.

Cijena: 90,00€ po osobi

Prijave se primaju do 9.5.2024.

Cijena uključuje: vožnja autobusom, voditelja putovanja, ulaznicu  za posjet solani, osiguranje putnika, PDV
Cijena ne uključuje: sve ono što nije navedeno, skretanje s rute.

Djeca su uvijek dobrodošla i imaju popust.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.