Zimsko Sarajevo

18.1. – 21.1. 2024. Zimsko Sarajevo,  gastro tura. Sarajevo, Visoko, Ramsko jezero.

18.1. /četvrtak/ polazak u 1.00 iz Zadra. (mogućnost uzimanja putnika iz Splita i Šibenika na naplatnoj postaji) Lagana noćna vožnja.
U jutarnjim satima dolazak u Sarajevo. Najprije odlazimo do Avaz tornja i slobodno vrijeme za kavu. S Avaza se pruža pogled na grad, a koja je visina tornja, najbolje će nam dočarati vožnja panoramskim liftom. Avaz toranj je visok 142 m, a predstavlja i najvišu zgradu u Sarajevu.
Slijedi panoramska vožnja autobusom, a nakon toga pješačka tura i razgled grada s lokalnim vodičem.

U pratnji lokalnog vodiča obilazak grada. Sarajevo je multikulturalni grad: Gazi-Husref begova džamija i bezistan, Crkva presvete Bogorodice, rijeka Miljacka, Kozja ćuprija, Latinska ćuprija…  Posjetit ćemo Muzej Sarajevo 1878 – 1918. Stalna postavka prikazuje Sarajevo u vrijeme austro – ugarske vladavine od 1878 – 1918. godine. Muzej svjedoči o atentatu kojim je počeo Prvi svjetski rat. U sarajevskom muzeju mogu se vidjeti originalne šoljice i pribor za jelo kojim su posluženi Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija na dan kada su ubijeni, a uz to tu je originalna optužnica atentatorskoj grupi, hlače Gavrila Principa te novine na njemačkom jeziku Bosnischen Post die Attentat. Bilo je to vanredno izdanje.
Posjetitelji mogu vidjeti i tip pištolja kakvim je izvršen atentat, kao i fotografije kretanja prijestolonasljednika u automobilu od Vijećnice do mjesta gdje je ubijen.
Nakon razgleda grada, slobodno vrijeme.
Slobodno vrijeme za istraživanje grada. Popiti čaj u staroj čajdžinici i kod Džirla, posjetiti tržnicu Markale, pojesti najbolje ćevape u Ferhatovića, Hodžića, prošetati Baščaršijom i doživjeti Sarajevo na najbolji način.
Odlazak u hotel 4*, Noćenje.

19.1. /petak/ nakon doručka, odlazak u Visoko. Razgled tunela Ravne u pratnji lokalnog vodiča. Tuneli predstavljaju kompleksnu mrežu tunela. Blagotvoran utjecaj tunela na ljudski organizam, koncentracija negativnih iona koji čiste atmosferu od bakterija i virusa. Labirinti koji golicaju svjetsku i domaću javnost. Mnogi su potvrdili da su bili izliječeni i da im je boravak u tunelima pomogao riješiti zdravstvene tegobe.

Slobodno vrijeme za šetnju parkom Ravne, razgled suvenirnica.
Na povratku iz Visokog, bus nas iskrca na Baščaršiji, slobodno vrijeme.
Noćenje

20.1. /subota/ nakon doručka, oko 9.00 odlazimo na Jahorinu.

Jahorina je olimpijska planina, a brojni hoteli, žičara za panoramski razgled, predstavljaju još jednu oazu no stress terapije. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju. Na Jahorini u nekom od restorana se može guštati u odličnom kajmaku i uštipcima, uživati u čaju, šetnji na svježem zraku.
Na povratku nas bus iskrca na Baščaršiji, slobodno vrijeme za vlastitu organizaciju.
Noćenje

(prijedlog za otići negdje na zajedničku večeru)

21.1. /nedjelja/ odjava iz hotela. Idemo na Vrelo Bosne. Na tom mjestu izvire rijeka Bosna. Vrelo Bosne predstavlja botaničko -hortikulturni, morfološki i hidrološki fenomen i jedno od najljepših mjesta u Sarajevu. Slobodno vrijeme za šetnju, razgled, popiti topli čaj u paviljonu odakle se pruža pogled na oazu čistog zraka i prirodne ljepote.

Putovanje nastavljamo prema Ramskom jezeru. Ramsko jezero je neistražena ljepota.  Nalazi se na sjeveru Hercegovine, okruženo planinskim masivom Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Ramsko jezero je čuvar prirodnih ljepota i kulture bosanskih franjevaca. Pored Ramskog jezera se nalazi i franjevački samostan iz 14. stoljeća.
Slobodno vrijeme za ručak.

Nastavak putovanja prema Zadru.
Dolazak u Zadar u večernjim satima.

Cijena 270,00€ po osobi
(doplata za jednokrevetnu sobu je 39,00€ (293.84kn)

Uključeno u cijenu: autobus turističke klase, voditelj putovanja, 3 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Sarajevu, boravišna pristojba, ulaznica za Avaz toranj, ulaznica za muzej Sarajevo,  lokalni vodič u Sarajevu, lokalni vodič u tunelu Ravne, ulaznica za Vrelo Bosne, osnovno putno osiguranje, PDV, razgled prema programu

Nije uključeno u cijenu: skretanje s rute, fakultativni program
Djeca su uvijek dobrodošla i imaju popust.

Plaćanje u 3 rate: 1. rata od 90,00€ do 25.10., / 2. rata od 90,00€ do 25.11., /3. rata od 90,00€ do 25.12.2023.

Prijave i informacije: [email protected]

Cijena na bazi 35 putnika.
Za putovanje i ulazak u BIH je potrebna osobna iskaznica.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.