Rastoke i lička bajka

Kako najbolje prikazati i doživjeti Liku, nego li kroz gastro ponudu, šetnju prirodom, narodne običaje.
29.1.2022. polazak u 7.00 iz Zadra. Cilj putovanja je uživanje, upoznati i učuvati tradiciju, kušati ličke proizvode, biti u prirodi.
Lagana vožnja i pauza tijekom vožnje.
Posjetit ćemo aerodrom Željavu uz pratnju vodiča, a Željava je bila najveći podzemni aerodrom u Jugoslaviji. Dan danas predstavlja misteriozni objekt. Vojno čudo koje je pušteno zaboravu, a nekada je moglo primiti 120 zrakoplova. Koliko je Željava atraktivna, pokazao je i Mate Rimac sa svojom Neverom koja je sudjelovala na reliju.
Željava onda i sada, predstavlja izazov.
Nakon Željave, nastavljamo na ranč jelena u Drežnik grad. To čarobno mjesto na kojem ćemo biti u direktnom kontaktu s jelenima, hraniti ih, a životinje će nam odagnati sav stres. Mala zakuska, odmor i idemo dalje.
Slobodno vrijeme za ručak.
Također ćemo i svratiti i do sirane Turkalj u koliko bi netko kupio malo sira, base, jogurta, a lički proizvodi su poznati po svojoj kvaliteti.

Nastavljamo za Rastoke. Slobodno vrijeme za šetnju, obilazak. Rastoke još nazivaju i malim Plitvicama, one su vodeničarski biser slunjskog kraja. Male kućice su sagrađene pored vode, tako da imamo spoj prirodne ljepote i povijesne tradicije. Tko nije čuo za Šmek?! Trgovina s domaćim proizvodima. U obnovljenoj autohtonoj rastočkoj kući koja je imala viganj (ognjište) i mlinicu, Š’mek nudi široki asortiman domaćih proizvoda i prezentira slunjski kraj, šire karlovačko područje i hrvatski kontinent. U malom dućanu mogu se kupiti lokalna rakija, vino, sirevi, med i dimljena riba. Također imaju i prirodnu kozmetiku.

Također, samo malo lagane šetnje, dolazi se i do starog grada Slovina, a to je nekada bila stara vojna utvrda. Napadi Turaka su uvijek bili iznenada i snažni tako da su se u ono vrijeme gradile utvrde.
Posjetit i ćemo i jedan opg pored Slunja gdje gospođa sa svojim pekmezima osvaja tržište i svojim proizvodima daje posebnost i prepoznatljivost.
Slobodno vrijeme za kavu.
Kako su Ličani i radišni i duhoviti, posjetit ćemo i jednu jako interesantnu udrugu. Jedina udruga koja plete nakurnjake. Malo ćemo se nasmijati, a čut ćemo i običaje, vidjeti kako se to radi, etno ispod pasa.
Namjena tih proizvoda ponajprije je prezentacijsko-turistička, ali može biti i praktična, što se tiče njihovih mušterija.
Čak su i neki naši političari dobili taj suvenir na poklon, a kako im je poslužilo, to bi nam trebali oni reći.
Nakon priče i prezentacije, naše putovanje nastavljamo prema doma.
Cijena 355 kn
Djeca su dobro došla i imaju popust.
Prijave do 20.01.2022. na mail [email protected]
U cijenu uključeno: vožnja autobusom, vodič na Željavi, vodič u etno udruzi, ulaznica za na ranč u dolinu jelena i hrana za jelene i mala zakuska na ranču, voditelj putovanja, pdv

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.