Mostar, Blagaj i Počitelj – jednodnevni izlet

Polazak iz Zadra 02.05. 2020. (subota) oko 04. 00. Mostar, Blagaj i Počitelj. Jednodnevni izlet, tamo gdje mostovi spajaju.

U jutarnjim satima dolazak u Blagaj, mjesto koje je oaza mira i prirodne harmonije. Nekada je Blagaj bio središte zanimanja turskih vezira, austrougarskih oficira, rimskih plemića i svih onih željnih izvorske svježine i netaknute prirode. Kažu da je tadašnji turski sultan bio oduševljen prirodnom ljepotom vrela Bune te je naredio da se na tom mjestu sazida tekija. Tekija u Blagaju na vrelu Bune je još uvijek jedno od najmističnijih mjesta u Bosni i Hercegovini i predstavlja izvor islamske duhovnosti. Cijena za ulaz u tekiju je oko 4 KM.

Smještena je na desnoj obali rijeke, na prelijepom položaju. Tekija je kuća derviša iz XVI stoljeća i izgleda kao da lebdi između stijene i vode; stoljećima to je mjesto molitve i meditacije. Unutar objekta nalaze se sobe za učenje, za molitvu, “musafi rhana” (soba za goste ili putnike u prolazu), kuhinja i hamam. U blizini Tekije nalazi se prostorija (turbe), koja čuva spomen na derviše Sari-Saltuka i Ačik-pašu. Tekija, otvorena je za posjetitelje tokom cijele godine i jedan je od najistaknutijih primjera sakralno-rezidencijalne islamske kulture Bosne i Hercegovine, a Blagaj, sa svojim predivnim pejzažom i spektakularnim izvorom rijeke Bune, simbol je prošlih vremena. Tekija u Blagaju je ostala jedno od najtajanstvenijih mjesta. Slobodno vrijeme za šetnju, razgled, kavu.

Nakon Blagaja nastavljamo za Mostar koji je udaljen oko 12 kilometara. Razgled grada s lokalnim vodičem.

Doživimo predivan grad na rijeci Neretvi. Neka nas lokalni vodič upozna s gradom, starim mostom pod zaštitom UNESCO-a, tu je Karađozbegova džamija, Gazi Husref begova džamija, franjevačka crkva s najvišim zvonikom u Bosni i Hercegovini, Koški Mehmed pašina džamija, Turska kuća, povijesna četvrt grada s nizom sadržaja iz bogate povijesti grada.

U starom gradu, brojni trgovci rukotvorina, pravi su izazov za turiste. Slobodno vrijeme za ručak, šetnju i vlastito otkrivanje Mostara. Skakači s mosta pokazuju svoje sposobnosti. Približiti se rubu, duboko udahnuti i skočiti s 27 m visine.

Oko 17.45 odlazimo za gradić Počitelj, gradić koji se smjestio na strmoj litici. Teško je odlučiti što je ljepše, gradić u kamenu ili Neretva u dolini. Najzanimljivija građevina je Sahat kula, a ona je bila dom stražarima koji su pazili da neprijatelj ne uđe u grad. Počiteljem dominiraju orijentalni stilovi. Kuće (kasabe) su nanizane jedna povrh druge, a za Počitelj još kažu da je to zaboravljeno blago u dolini Neretve. Hadži Alijina džamija, posebno se ističe i predstavlja jedno od najuspješnijih osvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH. Podigao ju je Hadži Alija, a džamija zauzima istaknuto mjesto u prirodnom okružju. Ostale javne zgrade smještene uz džamiju su mekteb, imaret, medresa, hamam, han i sahat-kula. Slobodno vrijeme za kavu i razgled

Dolazak u Zadar se očekuje u večernjim satima.

Cijena 320,00 kn. (mogućnost plaćanja u dva puta)

Cijena uključuje: Prijevoz turističkim autobusom, voditelja putovanja, lokalnog vodiča u Mostaru i Blagaju, razgledavanja prema programu, osnovno osiguranje putnika, troškove organizacije i prodaje aranžmana, pdv.

Cijena ne uključuje: ulaznice za kulturno povijesne spomenike i muzeje, fakultativne troškove te troškove osobnih narudžbi.

Nema povrata novca, putnik može naći zamjenu u koliko odustane.

Informacije i prijave: info@conte-adriatic.com , mob. 098 18 321 89

Minimalan broj putnika: 35

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.