Stazama rijeke, sira, meda, Gacka i Krasno

21.05. Stazama rijeke, sira, meda, Gacka, Majerovo Vrilo, Krasno.
Stazom ličkog krajolika, destinacija za doživjeti avanturu. Osjećaj slobode, a Lika je prepuna kontrastnih krajolika iznimno bogatih prirodnim i kulturnim ljepotama.
Tako ćemo dan provesti pokraj žubora rijeke, ribnjaka, mlinica, otići do seoskog gospodarstva, do svetišta Gospe od Krasnog uz razne edukativne sadržaje.

Polazak iz Zadra u 7.30 ujutro. Lagana vožnja, a naše prvo zaustavljanje je kod ribnjaka gdje se uzgaja autohtona pastrva.
Pogledat ćemo kratki film o regiji Gacke, dobiti brošure, a lokalni vodič će nam pokazati zanimljivosti. Odlazimo i do vidikovca odakle imamo pogled na Gacku dolinu. Zanimljiv program za upoznati autohtone vrste riba i lički krajolik.

Kako smo u Lici, oazi zelenila i žubora vode, odlazimo do Majerovog vrila i vrila Gacke.
I dalje se čuje rad stare mlinice, a stari mlinar i mlinarica će nas rado dočekati. Može se kupiti brašno, bilo da je pirovo, bijelo brašno, kukuruzno, a sve se melje na onaj nekadašnji stari način uz snagu vode i na taj način mlin funkcionira.
Slobodno vrijeme za obilazak, šetnju.

Nastavljamo dalje prema Krasnom. Samo ime govori da se radi o čudesno krasnoj Lici.
Otići ćemo do Svetišta Majke Božje od Krasna. Nekada je svetište Majke Božje od Krasna na Velebitu bilo najjače marijansko svetište u Hrvatskoj.
Legenda o Majci Božjoj krasnarskoj potječe iz 1219. godine. ” U šumi krasnarskoj, pastiri su bili sa svojim stadima. Jednoga dana su ugledali na nekakvu panju čudesan cvijet, a u cvijetu sliku Majke Božje. Pastiri su otrgnuli cvijet i ponesli ga u Krasnarsko polje, gdje se od davnih vremena nalazila kapelica. Ali preneseni cvijet najednom je nestao, dok ga pastiri opet nisu našli na istom panju u šumi. Videći narod taj događaj, sagradili su u šumi kapelicu u čast Majci Božjoj, a nad samim panjem, gdje se cvijet ukazao, podižu žrtvenik.

Slobodno vrijeme za ručak. Kako je proljeće, med se pomalo vrca, ima se mogućnost i kupiti med.

Odlazimo i do sirane Runolist. Prirodni proizvodi s velebitskih pašnjaka. Sir, basa, maslac, sve napravljeno po staroj recepturi. Dan za šetnju, udisanje čistog zraka u netaknutoj prirodi.

Nakon Krasnog odlazimo do obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Otočcu. Prodaju se likeri, džemovi, čajevi, tako da imamo malu degustaciju domaćih sokova.

Nastavak putovanja prema Zadru.

Dolazak u Zadar se očekuje oko 20.30
Cijena 320 kn
Djeca imaju popust.

Cijena uključuje: vožnja autobusom visoke turističke klase, ulaznica posjet ribnjaku s lokalnim vodičem, posjet seoskom gospodarstvu u Otočcu, voditelja putovanja, osiguranje putnika, PDV

Cijena ne uključuje ručak, skretanje s rute i osobne troškove.

Prijave: [email protected] do 15.5.2022.
Na bazi 35 putnika

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.