Sarajevo spoj prirode i gastronomije

Sarajevo, 25.4. – 28.4.2024. Proljetno Sarajevo, spoj prirodnih ljepota, tradicije i gastro ponude. Tuneli Ravne i vođena tura kroz osvijetljene labirinte, olimpijska ljepotica Jahorina, vrelo Bosne gdje izvire rijeka Bosna i lagano preko Rame, uživanje u pejzažu i predivnoj Bosni i Hercegovini.

Polazak iz Zadra 25.4.2024./četvrtak/ u 01.30

Mogućnost uzimanja putnika iz Splita i Šibenika na naplatnoj postaji. Lagana noćna vožnja prema Bosni i Hercegovini.
U jutarnjim satima dolazak u Sarajevo. Najprije odlazimo do Avaz tornja i slobodno vrijeme za kavu. S Avaza se pruža pogled na grad, a koja je visina tornja, najbolje će nam dočarati vožnja panoramskim liftom. Ukupna visina tornja je 172m, a predstavlja i najvišu zgradu u Sarajevu. Zgrada je napravljena od staklene fasade. Pogled na grad i napravimo najljepše fotografije na Avazu.

Nakon Avaza, slijedi panoramska vožnja autobusom, a nakon toga pješačka tura i razgled grada s lokalnim vodičem.
Sarajevo je spoj istoka i zapada, europski Jeruzalem, grad u kojem se odlično jede, zabavlja, grad u kojem se svatko osjeća kao doma. Centar grada i Baščaršija gdje ćete čuti tuckanje čekića gdje se rade najljepše džezve. Dok se iz njih pije kava, to je jedan poseban okus i miris, a srce uvijek vuče prema Sarajevu. Sarajevo je multikulturalni grad: Gazi-Husref begova džamija i bezistan, Crkva presvete Bogorodice, rijeka Miljacka, Kozja ćuprija, Latinska ćuprija…  Posjetit ćemo Muzej Sarajevo 1878 – 1918. Stalna postavka prikazuje Sarajevo u vrijeme austro – ugarske vladavine od 1878 – 1918. godine. Muzej svjedoči o atentatu kojim je počeo Prvi svjetski rat. U sarajevskom muzeju mogu se vidjeti originalne šoljice i pribor za jelo kojim su posluženi Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija na dan kada su ubijeni, a uz to tu je originalna optužnica atentatorskoj grupi, hlače Gavrila Principa te novine na njemačkom jeziku Bosnischen Post die Attentat. Bilo je to vanredno izdanje.
Posjetitelji mogu vidjeti i tip pištolja kakvim je izvršen atentat, kao i fotografije kretanja prijestolonasljednika u automobilu od Vijećnice do mjesta gdje je ubijen.
Nakon razgleda grada, slobodno vrijeme.

Slobodno vrijeme za istraživanje grada. Popiti čaj u staroj čajdžinici i kod Džirla, posjetiti tržnicu Markale, pojesti najbolje ćevape u Ferhatovića, Hodžića, prošetati Baščaršijom i doživjeti Sarajevo na najbolji način, prošetati mahalama, to je samo jedan mali dio kako doživjeti Sarajevo.
Odlazak u hotel 3*, Noćenje.

26.4. 2024. /petak/ Nakon doručka u 9.00 idemo posjetiti tunele Ravne u Visokom.
Prođimo kroz osvijetljene tunele kako bismo otkrili njihove ljekovite moći. Posjeta tunelima Ravne je 50 puta zdravija od boravka na Bjelašnici. Obilazak tunela uz pratnju lokalnog vodiča. Misteriozni tuneli kriju brojne tajne korisne za ljude i ljudsko zdravlje. Vjeruje se da visoka koncentracija iona čisti vaše tijelo, a vi možete provesti dodatno vrijeme u “sobi za liječenje” unutar tunela i pored megakeramičkog bloka K-2 – posebno energetsko mjesto idealno za meditaciju i liječenje.
Slobodno vrijeme za šetnju parkom, kupovinu suvenira i nakon toga se vraćamo u Sarajevo.
Slobodno vrijeme za osobne programe. Jedan od prijedloga je da otiđete žičarom do Trebevića.
Noćenje

27.4./subota/ U 9.00 odlazimo na Jahorinu.

Jahorina je olimpijska planina, a brojni hoteli, žičara za panoramski razgled, predstavljaju još jednu oazu no stress terapije. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju. Na Jahorini u nekom od restorana se može guštati u odličnom kajmaku i uštipcima, uživati u čaju, šetnji na svježem zraku. Čist zrak, miris četinara, pogled na zelenilo, okrjepljuju duh i tijelo, obnavljaju snagu i jačaju imunitet. Mogu se iznajmiti bicikli, uživati u bobu, vožnji žičarom, hodanju po brojnim uređenim stazama. Tu su i quadovi za one koji bi istražili Jahorinu na drugačiji način.
Na povratku nas bus iskrca na Baščaršiji, slobodno vrijeme za vlastitu organizaciju.
Noćenje

(prijedlog za otići negdje na zajedničku večeru)

28.4. /nedjelja/ Doručak. Odjava iz hotela.
Kretanje iz hotela u 8.30.
Odlazimo na Vrelo Bosne koje predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne. Vrijeme za šetnju, razgled i nastavljamo prema Jablanici.
Slobodno vrijeme u Jablanici za kavu. Jablanica je poznata i po čuvenoj jablaničkoj janjetini, mostu na rijeci Neretvi i predivnom pogledu na jablaničko jezero. Putovanje nastavljamo prema Ramskom jezeru. Ramsko jezero je neistražena ljepota.  Nalazi se na sjeveru Hercegovine, okruženo planinskim masivom Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Ramsko jezero je čuvar prirodnih ljepota i kulture bosanskih franjevaca. Pored Ramskog jezera se nalazi i franjevački samostan iz 14. stoljeća.
Slobodno vrijeme za ručak i šetnju.

Oko 17.15. kretanje za Zadar.

Dolazak u Zadar bi trebao biti do 22.30.

Cijena: 270,00€ po osobi

(plaćanje u 3 rate: 90,00€ do 20.2. druga rata od 90,00€ do 15.3. i treća rata do 15.4.2024.)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 40,00€

Prijave: [email protected]
Prijave se primaju do: 1.3.2024.

Cijena uključuje: vožnju turističkim autobusom, 3 doručka s noćenjem u dvokrevetnim sobama u hotelu 3*, boravišna pristojba, osiguranje putnika, lokalnog vodiča u Sarajevu, ulaznicu za Avaz toranj, ulaznicu za Muzej Sarajevo, lokalnog vodiča i ulaznicu u tunelima Ravne, ulaznicu za Vrelo Bosne, voditelja putovanja, putarinu, PDV.

Cijena ne uključuje: sve ono što nije navedeno, fakultativne troškove, skretanje s rute

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.