Advent Bled i Ljubljana

16.12.2023. u 2.00 polazak iz Zadra.

Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju uz povremena zaustavljanja. Bled nazivaju “biserom” slovenskih Alpi. Zaustavit ćemo se u kmetiji – zadruzi gdje se mogu kupiti lokalni proizvodi domaćih OPG-ovaca. Blejski sir, bohinjski sir, domaći džemovi, kobasice, salame, domaći jogurti, pašta, sve ono što nude seoska gospodarstva. Domaće je domaće, a to su prepoznali i turisti koji se rado zaustave kako bi kupili sir i druge slovenske delicije.

Nastavljamo prema bledskom jezeru. Bledsko jezero je jedno od najposjećenijih prirodnih atrakcija u Sloveniji. Smješteno je na 475 m  nadmorske visine na sjeverozapadnom djelu slovenskih Alpi. Bledsko jezero, koje je nastalo pomicanjem ledenjaka, dugačko je tek nešto više od 2km, a široko oko 1,5 km

Pletnom (brodom na vesla) idemo do bledskog otočića koji je najveći i jedini otok. Uz 90 stepenica se može posjetiti crkva Marijina Uznesenja,

Crkva Marijina Uznesenja posebno je poznata među turistima zbog „zvona želja“ i priče o Poliksimeni i njenoj ogromnoj, neprežaljenoj ljubavi zbog gubitka muža.

Neutješna udovica dala je sve svoje zlato izliti u zvono i prenijeti ga na otok. Međutim, nevrijeme je zahvatilo brodić i zvono je potonulo na dno jezera. Obavijena tugom, patnjom, Poliksimena se odlučila na odlazak u rimski samostan. Nakon njezine smrti papa je poslao zvono na bledski otok, a isto to zvono se i danas koristi. Međutim, kažu da se za tihih noći može čuti zvono s dna jezera i da će se svakome tko povuče novo zvono, želja ostvariti.

Taj čaroban prizor Crkve na malom otočiću usred jezera, postao je zapravo statusni simbol i prepoznatljiva slika koju Bled šalje u svijet.

Slobodno vrijeme za šetnju otočićem.

Povratak pletnom u Bled.

Slobodno vrijeme za šetnju oko jezera ili se zasladite poznatim Bledskim kremšnitama. Lokalne trgovine, tradicionalni restorani s domaćom hranom, poznata slastičarnica Zima s odličnim kremšnitama i drugim kolačima, a tko želi može posjetiti i srednjovjekovni bledski dvorac sagrađen na provaliji iznad grada Bleda.

Nakon Bleda idemo  za Ljubljanu. LJUBLJANU kao i njenu okolicu odlikuju tradicionalna gostoljubivost, raznolika priroda, manji gradići, tvrđave i dvorci, seoske crkve sa bogatom umjetničkom ostavštinom i kvalitetne domaće gostionice. Arhitektonski izgled Ljubljane krase barokne i secesijske građevine i djela arhitekta JOŽE PLEČNIKA. Među znamenitostima se ističu: KATEDRALA SV. NIKOLE, ZMAJEV MOST, PREŠERNOV TRG, CENTRALNA TRŽNICA, TROSTRUKI MOST. Predbožićni ugođaj, adventske kućice, razna jela, suveniri, okićen grad, tako da se slobodno vrijeme može iskoristiti za razne aktivnosti.

Tko želi, može se provozati i brodom po Ljubljanici.

Planiran povratak oko 18:30 sati, očekivani dolazak u Zadar se očekuje u večernjim satima.

Cijena 88,00€ (663,03 kn)

Cijena uključuje: vožnju turističkim autobusom,  osnovno putno osiguranje putnika, povratnu vožnju pletnom, voditelja putovanja, razgled prema programu, organizaciju putovanja, pdv

Cijena ne uključuje: ulaznice u crkvu Svete Marije, zvono želja i ono što nije navedeno

Djeca imaju popust

Prijave: [email protected]

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.