Sarajevo sretna Nova 2022.

Sarajevo, 30.12. – 02.01. 2022. zadnje dane u godini i Novu godinu, dočekajmo u Sarajevu. Sarajevo u zimsko doba je poseban ugođaj. Dok šećete njegovim ulicama i starim djelom grada, osjećate i miris kave, čevapa, odzvanja zvuk čekića gdje majstori rade suvenire od bakra. Sarajevo, grad kojeg su mnogi opjevali, snimili najljepše spotove, a kako netko kaže: “napij se vode sa česme i opet ćeš se vratiti”.

U Sarajevu se osjećate kao da ste doma. Spoj istoka i zapada, a šetnja Baščaršijom je šetnja u neka prošla vremena. Ono što volimo u Sarajevu, to su golubovi koji su simbol grada i njegovog postojanja. Sarajevo volimo jer kod njih nema više vraćanja u prošlost, gleda se suživot, budućnost, uzajamno pomaganje kako bi svima bilo bolje.

Četvrtak 30.12. Polazak iz Zadra u 01.15. Slijedi lagana vožnja Hrvatskom i BIH uz kraća zaustavljanja. Jutarnja kava u Jablanici. Jablanica, mjesto s kojeg se pruža najljepši pogled na Neretvu, gdje se osjeti čist zrak, popije kava i kuša jablanićka janjetina.  Dolazak u Sarajevo u jutarnjim satima (oko osam i trideset). Odlazimo do Avaz tornja i idemo na zadnji kat odakle imamo najbolji pogled na grad. Slobodno vrijeme za popiti kavu, napraviti odlične fotografije, a nakon toga idemo u obilazak grada.

Panoramski obilazak grada busom i nakon toga u pratnji lokalnog vodiča obilazak grada: Baščaršija (stari sarajevski trg, povijesni i kulturni centar grada), Gradska vijećnica, Narodno kazalište… Urbanu sliku grada karakteriziraju brojni sakralni objekti, jedinstvene džamije iz bogatog osmanskog perioda, katoličke i pravoslavne crkve i sinagoge te razni tragovi multietičnog i multikulturalnog življenja u samom srcu grada: Gazi-Husref begova džamija i bezistan, Crkva presvete Bogorodice, rijeka Miljacka, Kozja ćuprija, Latinska ćuprija…

Posjetit ćemo Svrzinu kuću koja se nalazi na samo desetak minuta laganog hoda od Baščaršije. Svrzina kuća predstavlja kulturu stanovanja gradske muslimanske porodice s kraja 18. i početka 19. stoljeća. Predstavlja tipični primjer arhitekture onog vremena.

Nakon toga idemo do Muzeja u Vijećnici. Vijećnica predstavlja jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini. Muzej Vijećnica je smješten u podrumu sarajevske Vijećnice. Također predstavlja svjetski simbol susreta civilizacija.

Nakon razgleda slobodno vrijeme za kavu i ručak te odlazak u Hotel 3*. Noćenje

Preporuka za večeru: Pivnice, Aščinice, restoran Brajlović, Inat kuća, a bilo gdje da odemo, u Sarajevu je uvijek odlično…..Zajedničko druženje u divnom Sarajevu.

Petak 31.12:  Doručak. Slobodan dan za kupovinu, zadnji dan star godine kojeg moramo svi zajedno ispratiti. Odlazak u neki od sarajevskih restorana.

Sretna Nova 2022. godina.

Noćenje.

Subota 1.1. Doručak. Plan je otići do Visokog i posjetiti tunel Ravne. Ispod Bosanske doline piramida, izgrađene su brojne prostorije, tunelski prolazi, pećine, a puno njih kaže da je to jedna posebna energija. Neki su rekli: “ako postoji raj na zemlji, onda je to ovdje”.

Slobodno vrijeme, zajedničko druženje u nekom od restorana.

Noćenje

Nedjelja 2.1.: Doručak i odjava iz hotela. Pauza u Jablanici,  slobodno vrijeme za kavu.

Nastavak puta prema Mostaru. Razgled grada s lokalnim vodičem. Mostar je grad smješten na rijeci Neretvi, a  šetnja gradom je šetnja kroz povijest. Kamene ulice, brojne lokalne trgovine gdje možete kupiti autohtone proizvode. Tu su i predivne trgovine u kojima možete kupiti torbe od prave kože, gdje je i dalje na cijeni autohtono, lokalno. Slobodno vrijeme za kupovinu i šetnju. Preporuka za restorane: Šadrvan, Tima-Irma, Hindin Han, Lagero…

Mostar nudi odličnu hranu u divnom ambijentu uz pogled na Neretvu.

Nakon Mostara, nastavljamo prema Zadru.

Dolazak u Zadar se očekuje u večernjim satima.

Cijena aranžmana 1300 kn

nadoplata za jednokrevetnu sobu: 210 kn

Cijena uključuje: Prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu putovanja, 3 noćenja s doručkom u hotelu s 3* u dvokrevetnim sobama, turističke takse, pristojbe, voditelja putovanja tijekom puta, lokalnog vodiča u Sarajevu, Visokom i Mostaru, ulaznica za Avaz toranj, ulaznica za Svrzinu kuću, ulaznica za Vijećnicu, ulaznica za tunel Ravne, osnovno osiguranje putnika, PDV, troškove organizacije i prodaje aranžmana.

Cijena ne uključuje: sve ono što nije navedeno, novogodišnju večeru

Cijena na bazi 35 putnika

Prijave i informacije: [email protected]

Djeca do 12 godina imaju popust

Za putovanje u BIH je potrebna samo osobna iskaznica.

Available departures

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

We are sorry, there are no reviews yet for this tour.